fallback

И Чехия замрази ратификацията на ACTA

В цяла Европа расте недоволството срещу споразумението, за уикенда са предвидени демонстрации в редица градове

20:33 | 06.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Чешкият премиер Петър Нечас временно спря ратификацията на спорното споразумение срещу интернет пиратството след хакерска атака срещу управляващата партия, предаде DPA.

Преди седмица Чехия и 21 други страни от ЕС подписаха Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – АСТА).

По-рано днес хакери откраднаха данни за 27 000 членове на управляващата Гражданска демократическа партия в протест срещу споразумението. Подробен списък, с телефони и частни адреси на висши политици, бе разпространен сред редакциите на медиите.

„Правителството има нужда от време, за да анализира по-внимателно споразумението“, заяви говорителят на кабинета Ян Озух.

„Не можем да приемем при никакви обстоятелства гражданските свободи и свободният достъп до информация да бъдат заплашвани по какъвто и да било начин", каза Нечас.

В петък и Полша спря ратификацията след подобни протести. Полският премиер Доналд Туск заяви, че временно спира процеса на ратификацията, срещу който в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Отново Anonymous е отговорно за атаката над сайта на българската организация за авторски права ПРОФОН. Организацията е една от 13-те, които в петък в отворено писмо до премиера, министри и депутати подкрепиха включването на България към търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).

В последните дни напрежението на Стария континент се покачва, а за уикенда са насрочени демонстрации в редица градове в ЕС.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
fallback